Bauer Marthy - Iroda otthon

Iroda otthonra

Sok munka nem kíván állandó irodai jelenlétet, sokan pedig otthonról vezetik saját cégüket, vállalkozásukat, így felmerül az igény az otthoni iroda kilakítására. Ajánlatos azonban a munka és a magánélet területét különválasztani. Milyen az ideális dolgozószoba a feng shui szerint?

A dolog nem új keletű, mert régen is sok polgári házban volt dolgozószoba. Akkoriban persze nem csak munkára használták, sokkal inkább státusz szimbólumot és fontos megbeszélések színterét jelentette. Manapság, ha csak egy számítógépünk és nyomtatónk van, és azt valóban munkára használjuk, külön helyet kell kialakítanunk az eszközöknek. Ám plusz terület nem mindig akad. Előfordul, hogy ezt a funkciót a nappalinak egy kis zugában kell elhelyezni.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon Először is vegyük figyelembe azt, hogy különböző tevékenységi köröknek más és más tárgyak a kiegészítői, színei, formái. Ekkor már eldől az is, hogy mekkora a helyigénye a dolgozószobának. Feng shui szempontból egy kerttervező munka föld elemű, míg egy internetes munka víz elemű tevékenység. Mi a különbség? Többek között a színek, az anyagok és a formák használata, amivel körülvesszük magunkat és ez tükrözi munkánkat.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

Gondoljuk végig, mi legyen a legfontosabb, ha csak a nappaliban tudunk helyet szorítani a „munkának”.

+ Az útvonal az íróasztalhoz, legyen zökkenőmentes. Ne legyen útban semmi, és eszközök se gátolják az ablak vagy ajtó nyitását, vagy a kanapéhoz való eljutást.

+ Ha nem állandó jelleggel használjuk a dolgozót, legyen a számítógép elrejthető egy ennek megfelelő szekrényben vagy az asztalban. Erre azért van szükség, mert más esetben a munkahelyünkről hazamegyünk és kikapcsolódunk, így pedig mindig szem előtt találjuk a munkánkat. És ez bizony monotóniához, majd kiégéshez vezethet.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

+ Lehetőleg a dolgozó résznek a nappali egy csendes zugában találjunk helyet, ahol megfelelően tudunk majd koncentrálni.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

+ Az asztal megvilágítására fordítsunk különösen nagy figyelmet! Jobb kezeseknek balról, balkezeseknek jobbról érkezzen a fény.

Ideális, ha egy külön szobában tudjuk kialakítani a dolgozót, így a lehetőségeink is tágabbak.

+ Válasszunk olyan íróasztalt, amelyiken kényelmesen elférünk, a magassága és a szélessége is megfelelő. A karunk 90 fokban elférjen, a lábunk takarva legyen.

+ A székünk lehetőleg görgőkön mozogjon, magas háttámlával ellátva.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon+ Az íróasztalunkat helyezzük el úgy, hogy mögöttünk magas fal legyen, tehát ne a térben üljünk.

+ A polcokon rendezetten, dobozokban, mappákban, kartotékokban csoportosítva tároljuk az iratainkat.

+ A polcok magassága igazodjon az ajtóhoz. Nagy belmagasságnál ez nem probléma, mert a polcok átlag mérete 210 cm.

+ A polcok ne legyenek élesek, főleg ha mögöttünk vagy velünk szemben vannak.

+ Válasszunk olyan bútorokat, amelyek megegyeznek munkánk jellegével. Stílusunk és rendezettségünk az egyik első benyomás munkánk értékéről.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

Ha a napunk nagy részét itt töltjük, tegyük barátságossá dolgozószobánkat, sarkunkat magunknak. A jól megválasztott falszín, a bútorok színe, a burkolatok, a függönyök és a világítás nagyon sokat jelent a munkánk minősége és főleg az egészségünk szempontjából.

Ha a „munka” házhoz jön, ügyfeleket fogadunk, akkor az íróasztal másik oldalán, helyezzünk el egy karfás széket. A párbeszéd nagyon fontos kiindulópont. Ne álljon az asztalunkon magas hegyekben a papír. Olyan környezetet alakítsunk ki, hogy ügyfelünk biztonságban érezze magát, és mi is magabiztosak lehessünk. A jó berendezés és a rendezettség tulajdonképpen mind-mind ezt a célt szolgálják.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

Tegyünk a helyiségbe szobanövényeket, melyek harmonikusabbá teszik a teret, és lágyan beilleszkednek a környezetünkbe. A növények oxigénnel és energiával táplálnak, persze csak akkor, ha gondoskodunk róluk.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

+ Ha kreatív munkát végzünk, legyen az íróasztalunk íves vonalvezetésű.

+ Ha pénzügyekkel foglalkozunk, az íróasztalunk optimális formája a téglalap.

Bauer Marthy - Lakberendezés - Iroda otthon

Ezek az apróságok megszüntetik a monotóniát, és tettekre sarkallnak. És ami a legfontosabb mindig szánjunk időt és energiát a változtatásra, az bizony nem elég, ha csak elolvassuk az útmutatásokat.

.