Bauer Marthy - Kertépítés

Májusi nappalink a kert

Ideális esetben kertünk híven tükrözi otthonunk stílusát. Ám az, hogy a külső és a belső tér a lehető legjobban passzoljon egymáshoz, nem kevés tervezést és átgondoltságot igényel.

Mielőtt nekilátunk a kerti munkának, feltétlenül gondoljuk át a belső terek stílusát, színeit, formáit. Ha bent jól alkalmaztuk azokat, akkor kint is bátran tervezzünk ennek szellemében. Ha klasszikus, mediterrán, modern, hi-tech, romantikus vagy rusztikus az otthonunk, akkor egyértelműen a kertünk is az adott stílust kövesse. Hiszen az otthonunk nem a falakkal végződik, hanem a bejárati kapunál kezdődik.

Bauer Marthy - Kertépítés

Idekint az anyagok, a formák, a színek a maguk természetes létezésében állnak a rendelkezésünkre. Megannyi növény, faanyag, kő, fém, víz és tűz elem, amivel komponálhatunk. Nem egyszerű feladat összhangot teremteni, de kellő odafigyeléssel és jó tervezéssel megvalósítható álmaink kertje.

Tippjeink

+ A gyalogutak legyenek lágyan íveltek. Ne fussanak egyenesen az ajtó vagy a terasz irányába.

+ A szintkülönbségeket, hidaljuk át támfalak, teraszok vagy lépcsők kialakításával.

Bauer Marthy - Kertépítés

+ A kerti építmények, mint a pergola legyen legalább 2,5 méter magasságú és ne álljon az ablakban. Kapjon funkciót, mert ha csak áll magában a kertben és nem használjuk, zavaró hatású. Lehet itt a kerti grill és asztal, székekkel, ahol szívesen látjuk a vendégeinket.

Bauer Marthy - Kertépítés

+ A vízi építmények, mint a medence, a kerti tó, vagy a kispatak kerüljenek a terasztól távolabb, lehetőleg dél-keleti, keleti vagy északi irányban. A medence mérete a ház felénél kisebb legyen, és legalább akkora távolságra feküdjön a háztól.

+ A sziklakertünket vagy az épített kerti grillünket, kemencénket a kert dél-nyugati vagy észak-keleti szegmensébe helyezzük, mert ott jótékony a hatása.

+ A kiültetésnél figyeljünk a növények színére, virágzási és növekedési ütemére. A kertészetekben mindig teljes pompájukban látjuk őket. Egy harmonikus beültetés egész szezonban örömet okoz.

+ Ha szép, egészséges gyepet akarunk, nem elég a locsoló kanna, öntöző rendszer kell. Ha van kerti kutunk, praktikus arra rákötni a rendszert. Ha nincs alternatív vízforrásunk és ivóvizet használunk, lehet locsoló üzemmódot kérni.

Bauer Marthy - Kertépítés

+ Gondoskodjunk arról is, hogy ne csak nappal, de este is gyönyörködhessünk kertecskénkben. Világítsuk meg a bejárati utat és a kert fontosabb szegleteit. Az esti illatok és fények harmóniában lesznek az érzékeinkkel és a lelkünkkel.

Részletek a szerző, Marthy Bauer Egy Szeretni Való Feng Shui Kert című könyvéből

.